Het IJVO-gevoel

Mensen vragen wel eens waarom de IJVO zo leuk is. Dat is moeilijk uit te leggen. Je moet het eigenlijk gewoon meemaken. Na één dag heb je het IJVO-virus te pakken... of je komt nooit meer. Gelukkig is dit laatste niet zo vaak het geval. Wat maakt IJVO zo bijzonder?

  • Misschien omdat we de grootste van (midden) Nederland zijn met 1800 kinderen?
  • Omdat we de IJVO week draaien met ruim 400 vrijwilligers?
  • Er hele IJVO-families zijn?
  • Omdat we al 50 jaar bestaan?

We weten het niet. Wat we wel weten is dat er het hele jaar mensen bezig zijn met die ene week. Dat alles (bijna) perfect loopt door jarenlange ervaring van vele mensen en een goed draaiboek. Maar dat er ook ruimte is voor vernieuwing. Voor veel vrijwilligers is het ultieme IJVO-gevoel op maandagochtend. Na een weekend van hard werken om alles op te bouwen is er dan eerst rust. Alles is klaar voor de komst van de kinderen.

De tenten staan, grote stapels hout liggen klaar  om hutten van te maken. In de herberg is er een laatste instructie en dan begint het. De muziek gaat aan en de omroeper van de IJVO begint te praten. Voor de poort staan de kids al te trappelen. Het aftellen kan beginnen en....

Dan begint het grote rennen. Op zoek naar je wijk. En nog geen 5 minuten later begint het: tik, tik, tik. Het geluid van hamers op hout. Een geluid dat je de hele week blijft horen. Zelfs op zaterdag bij de afbraak. Heerlijk. Even geen Playstation, Wii of DS. De hele dag in de buitenlucht en creatief en sportief bezig zijn. Prachtig!  

Het IJVO gevoel? Is voor iedereen anders. De één is weg van de kleintjes, de ander van de oudere kinderen en weer een ander is helemaal weg van de spooktent, knutseltent, het kindercafé of toneel. Als vrijwilliger is er voor iedereen iets leuks te doen. Samen zijn wij één grote IJVO-familie. Wil je dit gevoel ook beleven? Geef je dan op als vrijwilliger.